Cumartesi, Kasım 26, 2011

Dersim Katiliami ve Suriye operasyonu

Arap Aleviler Dersim katliamı hakkında ne yazık ki çok az şey biliyorlar. Maalesef resmi söylemin haricinde Dersim Alevilerinin başlarına gelenlerden büyük oranda bi-haberiz. Ama tabi ki hikaye bizlere de hiç yabancı gelmiyor. Ve Dersimlilerin çektiği acılari ogrendikce bizim de yüreklerimiz dağlanıyor. Ali'yi candan sevenlerin çektikleri acılar, verdigi canlar yüzyıllar geçse de bitmiyor.

Hükümetin attığı adım tarihle yüzleşmek açısından gerçekten önemli. Şu anda bile iktidar Aleviler'den büyük oranda artı puan almış durumda. Muhalefetin bu konudaki tutumu ise oldukça düşündürücü ve acikli.

Bunların dışında Dersim katliamı ile ilgili açıklamaların zamanlası ise dikkat çekici. Bu hükümetin Suriye'ye girişiceği operasyon öncesi zeminini oluşturmaya çalıştığı psikolojik ortama dair bir hamle.

Suriye operasyonuna Türkiye'de en büyük muhalefeti CHP ve Aleviler sergiliyor. Ve olası bir operasyon öncesi bu savas muhalefetinin sesinin kistirilmasi gerekiyor. Evvela CHP'ye karşı büyük bir darbe olarak tasarlanan Dersim Özür hamlesi, CHP'nin Suriye konusunda kolunu buyuk olcude sıkıştıracak. Aynı şekilde, Aleviler'i de çok büyük oranda nötralize etme, onların muhalefetinin önüne geçmek konusunda da atılmış bir hamle. İktidarın Suriye operasyonu ile birlikte girişeceği söylem şimdiden belli " Bakın biz Alevilere karşı değiliz, biz mazlumların ezilmesine karşıyız, biz Suriye'deki Alevilere karşı bir operasyona girişmiyoruz, biz din mazlumlarının sesine kulak veriyoruz."

Umuyoruz ki İktidarın bu hesapları, Türkiye'deki tüm Alevileri daha akıllı ve birlikte adımlar atmaya iter, sırtımızı ovazlayıp, ağzımızdaki lokmaları almazlar...

Şu bir gerçek ki Türkiye'deki iktidar, Sünni Siyasal İslamın bölgedeki egemenliği için her türlü pragmatik hamleyi atmaya razı. Belki bir anlamda paralı askerlik jesti de savaş karşıtı sesleri susturmak adına, farklı bir rüşvet stratejisi olarak düşünülebilir.